Prikkelbare Darm Syndroom: chronisch of niet…

Veel mensen met darmklachten krijgen tegenwoordig te horen dat zij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben. Helaas, hier is niks aan te doen en met uw voorgeschreven zakjes vezels of medicatie keert u terug naar huis.

Bij het prikkelbare darm syndroom zijn er medisch geen aanwijsbare oorzaken te vinden, maar voldoet het klachtenpatroon aan een aantal vastgestelde criteria. De vraag is: waar kijkt de medische wereld naar? Veelal wordt er bloedonderzoek uitgevoerd, waarbij gezocht wordt naar afwijkende waarden en eventuele ontstekingscomponenten. Tevens kan er een fecesonderzoek (onderzoek van de ontlasting) worden uitgevoerd. Indien dit niet zichtbaar is en uw klachten zijn dermate hinderlijk in onophoudende mate, wordt er overgegaan tot een colonscopie. Bij de colonscopie zoekt men of er misvormingen (uitstulpsels, fistels, nieuwvormingen) of schade (ontsteking, bloedingen, abces) zichtbaar is in de darm.

Indien u geen zichtbare schade of veranderingen in het darmweefsel hebt, houdt het medisch traject hier meestal op voor u. Nu u in het medisch circuit bent vastgelopen vraagt u zich af: wie kan mij dan helpen?

Osteopathie

Osteopathie richt zich op het gehele lichaam. Botten, Banden, Spieren, Fascia, Organen, alle structuren worden onderzocht. De osteopaat beoordeelt de bewegingsmogelijkheid en de spanning op de structuur en onderzoek of het weefsel in staat is zijn functie goed uit te voeren. Vaak is de osteopaat in staat uw klachten in grote mate te verminderen dan wel te verhelpen.

Voorbeeld uit te praktijk:

Een patiënt heeft al 13 jaar last van buikklachten. Sinds de operatie wegens een acute blinde darmontsteking tobt hij met buikpijnklachten en een veranderd ontlastingspatroon. Tijdens het consult bij de osteopaat blijkt het caecum (deel van de dikke darm waar blinde darm aan vast zit) zeer verkleeft te zijn geraakt met het weefsel dat de darm bevestigd aan de wervelkolom. De darm komt onder veel spanning te staan waardoor zijn beweging (o.a. peristaltiek, oftewel functionele beweging van de darm voor het voortstuwen van de bolus) verminderd. De osteopaat bevordert de mobiliteit (bewegelijkheid) van de darm, waardoor deze in functie (beweging, peristaltiek) verbeterd. Hierdoor nemen de heer zijn klachten af.

Kortom: heeft u last van het ‘Prikkelbare Darm Syndroom’ en denkt u er niet vanaf te komen. Breng een bezoek aan de osteopaat om in kaart te brengen wat de oorzaak (en behandelmogelijkheden) zijn in uw geval!

Bronnen

Nederlands Huisartsen Genootschap. NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Geraadpleegd op 03 augustus 2016, van

https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-prikkelbaredarmsyndroom-pds

Maag Lever Darm Stichting. PDS Prikkelbare Darm Syndroom. Geraadpleegd op 3 augustus 2016, van

https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/

Comments are Closed